Blog Giftology
Curiozitati despre Yoyo

La început, a fost un joc clasic pentru copii, după care oamenii mari au dezvoltat yoyo-ul de-a lungul anilor sub o mulțime de variante. La fel ca și dansului, yoyo-ului i s-au dezvoltat figuri din ce în ce mai complexe și mai complicate. Devenit, în conştiinţa publică, un simbol al mişcărilor de du-te-vino, al creşterilor şi descreşterilor rapide, yoyo este un joc care crește în popularitate, dar despre care există lucruri pe care mulți nu le cunoaștem.

  • jucarii yoyo yo-yoEste considerată a doua, cea mai veche jucărie din lume, după păpușă.
  • Yo-yo (ortografiat şi yoyo), este numele contemporan pentru această jucărie simplă şi veche de când lumea, apare într-un dicţionar românesc, de abia în anul 2000.
  • Pentru că se pare, chinezii le-au descoperit pe toate, unii consideră că jucăria pare să fi apărut în China antică, cu vreo mie de ani înainte de Hristos, pe atunci fiind făcută din fildeş şi fir de mătase.
  • Majoritatea consideră însă că inventatorii jocului yoyo sunt grecii. Aceștia le construiau din lemn, metal și teracotă.
  • Europa redescoperă jucăria şi sub formă de alte denumiri gen bandalore, emigrette sau quiz, și face din ea un obiect de alungat plictisul aristocratic.
  • Atât jucăria actuală, cât şi numele ei vin din Filipine. În tagalog, limba vorbită în insula Luzon, yo-yo înseamnă „du-te-vino” și era cea mai populară jucărie, pe care şi-o construia orice copil.
  • Legenda urbană, ţesută ca strategie de marketing în anii ’30, de producătorul nord-american al jucăriei, pretinde că yo-yo, ar fi fost iniţial o armă, inspirată de modul de a vâna al cameleonului cu ajutorul limbii. În cazul lor, filipinezii, foloseau o piatră aflată la capătul unei corzi din liane. Existenţa armei nu a fost dovedită, dar denumirea yo-yo a rămas.
  • jucarii yoyo yo-yoIstoria modernă a jucăriei, în forma actuală, începe în 1928, când un imigrant filipinez, Pedro Flores, deschide în Santa Barbara, California, o fabrică de „yo-yos„. Pe lângă denumirea filipineză, el folosește și designul filipinez. Inovează produsul și deschide noi posibilități de manevrare, încurajând improvizația și competițiile între copii.
  • Omul de afaceri Donald F. Duncan, inventator și antreprenor, este cel care are sclipirea, pentru că vede jucăria, își dă seama de potențialul ei, o cumpără de la Flores și… yoyo devine marcă înregistrată. Geniu al marketingului, Don Duncan a creat o echipă de experţi în folosirea jucăriei, care străbăteau America, făcând demonstraţii de virtuozitate. Folosește ziarele pentru publicitate și declanșează yoyomania americană.
  • În 1992 are loc primul campionat, unde are loc și o demonstrație freestyle. După aceasta, freestyle devine o parte importantă a competițiilor yo-yo. În 1996, la Concursul Național Yo-Yo US, are loc primul eveniment freestyle.
  • Există o „Capitală Mondială a Yoyo-ului” (oraşul Luck, din Wisconsin), şi o „Zi a yo-yo-ului din Statele Unite” (6 iunie, ziua de naştere a lui Don Duncan).
  • Competiţii naţionale şi regionale de yo-yo se organizează în toată lumea, iar Campionatul mondial se desfăşura anual în Orlando, Florida, la sfârşit de iulie şi început de august. În 2014, campionatul mondial World Yo-Yo Contest are loc prima oară în afara granițelor S.U.A., la Praga – Cehia. În 2015 la Tokyo – Japonia, în 2016 din nou în S.U.A. la Cleveland. În 2017, campionatul mondial de yo-yo are loc la Reykjavik – Islanda, între 10-12 August, “Throw Experience Compete”.
  • Culmea gloriei a fost atinsă în 1985, când NASA a îmbarcat pe naveta Discovery un yoyo, pentru a studia efectele microgravitaţiei asupra felului în care se roteşte acesta.

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului