Program: luni-vineri 09:00 - 17:30 0769.830.023 Contact

Cum sa iti alegi yoyo-ul

13.04.2017

Două discuri absolut egale conectate cu un ax, de care este legată o sfoară înfășurată în jurul lui, formează un yo-yo. Corect, se poate ortografia și ca yoyo. Când este aruncat ușor în jos, discurile se învârt pe măsură ce firul se lungește. Când firul este desfășurat la maxim, printr-o ușoară smucitură, sfoara începe să se reînfășoare. După mișcarea în jos începe și mișcarea în sus.

Yoyo-ului i s-au dezvoltat figuri din ce în ce mai complexe și mai complicate. Devenit un simbol al mişcărilor de du-te-vino, al creşterilor şi descreşterilor rapide, yo-yo este un joc care crește în popularitate.

Ca la orice început trebuie să capeți ceva noțiuni despre această jucărie de copii, a oamenilor mari, pentru a ști cum să o alegi pe cea potrivită.

Scurt istoric

Considerat a doua veche jucărie din lume, după păpușă, este atestat atât la chinezi cât și la grecii antici, cu vreo mie de ani înainte de Hristos. Europa redescoperă jucăria prin secolul al XVI-lea, sub denumiri gen bandalore, emigrette sau quiz, și face din ea un obiect de alungat plictisul aristocratic.

Atât jucăria actuală, cât şi numele ei vin din Filipine. În tagalog, limba vorbită în insula Luzon, yo-yo înseamnă "du-te-vino" și era cea mai populară jucărie pe care şi-o construia orice copil. Istoria modernă a jucăriei începe în 1928 când, un imigrant filipinez, Pedro Flores, deschide în Santa Barbara, California, o fabrică de "yo-yo"uri. Licențiază produsul și deschide noi posibilități de manevrare, încurajând improvizația și competițiile între copii. Donald F. Duncan, inventator și antreprenor își dă seama de potențialul jucăriei, o cumpără de la Flores și yo-yo-ul devine marcă înregistrată. Geniu al marketingului, Don Duncan a creat o echipă de experţi în folosirea jucăriei, care străbăteau America, făcând demonstraţii de virtuozitate. Folosește ziarele pentru publicitate și declanșează yoyomania americană.

Stiluri de joc

jucarii yoyo yo-yo plastic tentrickStilurile de joc yo-yo se împart în 6 categorii:

 • 1 A      se fac trick-uri cu un singur yo-yo, în lungul sforii acestuia;
 • 2 A      se folosesc simultan două yo-yo-uri, făcând trucuri alternative, dând impresia de pistonare. Este stilul cel mai distractiv vizual.
 • 3 A      se folosesc două yo-yo-uri, unul pentru fiecare mână, efectuând trick-uri în lungul sforii;
 • 4 A      se folosește un yo-yo fără sfoară, eliberându-se în aer și fiind prins înapoi pe sfoară.
 • 5 A      se folosește un yo-yo cu o contragreutate la celălalt capăt al sforii;
 • AP       este o performanță artistică, folosind orice tip de yo-yo, pentru a efectua freestyle.

Există yo-yo-uri optimizate pentru fiecare stil de joc, astfel încât performanța jucătorilor care se specializează pe aceste categorii să se poată îmbunătăți constant.

Se începe de la prima categorie și, pe măsură ce evoluezi, se experimentează și celelalte categorii. Într-un final, se va rămâne la categoria în care te regăsești și care îți definește, cel mai bine, stilul.

Tipurile de yo-yo

Spunem despre un yo-yo că este:

 • Responsive - atunci când reacționează în modul clasic, adică în momentul în care îl arunci jos, la o simplă tragere de ață, acesta va reveni înapoi. Totuși, yo-yo-urile moderne sunt proiectate astfel încât să se rotească la capătul sforii, pentru o perioadă impusă de măiestria jucătorului și să revină în mâna acestuia, doar la "chemare''.
 • Unresponsive - atunci când, după aruncare, yo-yo-ul nu mai revine. Apariția yo-yo-ului unresponsive era inevitabilă, având în vedere că trick-urile au devenit din ce în ce mai complicate, iar yo-yo-urile clasice nu mai răspundeau așteptărilor și nevoilor jucătorilor.

În prezent, există foarte multe branduri de yo-yo, care oferă produse ce pot fi configurate ca responsive sau unresponsive. Astfel, un yo-yo responsive, pentru începători, se poate transforma într-un minunat yo-yo unresponsive de nivel intermediar, perfect pentru trick-uri moderne.

Forma yo-yo-ului

jucarii yoyo yo-yo V flightForma yo-yo-ului este o altă caracteristică care influențează și definește performanța tricurilor.

 1. Forma de fluture clasic - format din două semicercuri alăturate. Yo-yo-urile care au această formă sunt recomandate pentru începători, având în vedere că sunt cele mai ușor de folosit.
 2. Forma de "V" - este o versiune mai agresivă a modelului prezentat mai sus fiind conceput pentru o mai bună poziționare a yo-yo-ului pe sfoară. Această formă este ideală pentru trick-uri pe orizontală.
 3. Forma de pereți abrupți - există mai multe variante ale acestei forme, dar cam toate sunt caracterizate de existența pereților înalți în jurul axului. Acest aspect facilitează planurile înclinate dar, din același motiv, yo-yo-ul ar putea încetini la trick-urile pe orizontală.
 4. Forma de "H" - este una dintre cele mai noi și radicale forme create vreodată. Prin concentrarea greutații exact pe ax, yo-yo-urile H sunt cunoscute pentru stabilitatea și rezistența lor la înclinare, transformându-le în alegerea ideală pentru jucătorii aflați la nivel competițional. Este, de asemenea, o formă potrivită pentru cei care practică stilul 5A, adică freehand.
 5. Forma de reacție imediată - este concepută pentru a preîntâmpina frecarea exagerată a sforii de yo-yo, în momentul în care aceasta iese de pe ax. Acest aspect îi permite jucătorului să execute trick-uri pe orizontală, lungi și complicate, precum trick-urile specifice categoriei 5A.

Există mult mai multe forme, dar cele prezentate mai sus sunt cele mai căutate.

Mărimea

Mărimea yo-yo-ului este la fel, foarte importantă, pentru jucarii yoyo yo-yo hubstack reactiecă poate afecta performanța trick-ului.

 1. Standard sau full sized - se referă la un diametru de 55-57 mm, considerată cea mai stabilă și mai căutată de începători.
 2. Medie sau mid sized - se referă la cele mai mici de 55 mm și mai mari de 51 cm. Asigură un balans bun și este indicat celor care au mâini mici sau celor care consideră yo-yo-urile de mărime standard mai greu de manevrat.
 3. Mici sau undersized - se referă la cele mai mici de 51 mm. Este mai populară în rândul jucătorilor care practică trick-uri chopsticks-style sau trick-uri cu monturi de sfoară. Începătorii ar putea să considere această dimensiune de yo-yo extrem de incomodă, din simplul motiv că zona de prindere este mult mai restrânsă.
 4. Supradimensionate sau oversized – este orice yo-yo cu dimensiune mai mare 57 mm. Jucătorii profesioniști consideră astfel de yo-yo-uri mai vizibile pe scenă și mult mai ușor de prins. Aproape toți jucătorii 4A folosesc această mărime de yo-yo.
 5. Miniaturale sau extremely undersized or miniature - sunt cele care măsoară sub 49 mm. Aceste yo-yo-uri sunt ușor de transportat, dar s-ar putea să-ți ia ceva timp până te obișnuiești cu ele. Trebuie să ai în vedere însă că un jucător care stăpânește jocul cu un yo-yo miniatură, va putea îmblânzi orice alt tip de yo-yo.

 Lățimea yo-yo-urilor se învârte în jurul a 40 mm.

 Materialul

 • jucarii yoyo yo-yo metalic DV888Yo-yo de plastic - este mai ieftin și mai ușor de fabricat, motiv pentru care este foarte popular. Sunt comparabile chiar yo-yo-urilor metalice, tehnica de fabricare fiind identică.
 • Yo-yo-urile metalice - sunt produse din aluminiu. Aceste yo-yo-uri se pot învârti mai mult decât cele din plastic, datorită densității mai mari sunt mai performante. Aceste yo-yo-uri sunt mai periculoase, dacă nu sunt manevrate corect, prezentând un mare risc de accidentare. În plus, unele yo-yo-uri necesită întreținere periodică pentru rezultate optime.

Greutatea

Greutatea unui yo-yo trebuie avută în vedere pentru optimizarea jocului. În general, yo-yo are între 60 și 70 g. Considerăm că o greutate de 66-68 g este cea mai potrivită pentru oricine dorește să încerce jocul cu yo-yo. Diferitele greutăți dau caracteristici diferite, chiar dacă greutatea diferă cu un miligram.

Yo-yo-urile mai ușoare se învârt mai ușor, dar pot sa fie "plutitoare" și instabile. La partea opusă, se regăsesc yo-yo-urile mai grele, care sunt extrem de stabile, dar mai greu de aruncat. Există și excepții de la regulă, având în vedere că unii producători distribuie diferit greutatea, ceea ce ar putea face ca un yo-yo de 70 g să fie chiar ușor de "învârtit".

Rulmentul

Un element extrem de important în alegerea unui yo-yo este rulmentul.

 • Rulment marime C (1/4″ x 1/2″ x 3/16″), considerat mare, fiind și cel mai căutat;
 • Rulment marime A (5mm x 10mm x 4mm), considerat mic, fiind folosit mai ales de Duncan;
 • Rulment marime D (5mm x 11mm x 5mm), poziționat undeva între mare și mic, este folosit mai ales la yo-yo-urile produse în Europa.

Suprafața rulmentului diferă și ea prin formă. Rulmenții normali au suprafață plată, însă există forme de centrare a sforii, precum cea concavă sau centrală. Scopul acestor suprafețe este să prevină frecarea sforii de yo-yo, în timpul execuției de trick-uri. Păstrarea sforii în partea centrală previne, de asemenea, balansul în timpul rotirii.

Există rulmenți fabricați din ceramică sau suflați în aur, care au calități antifricțiune mult mai bune decât rulmenții metalici. Totuși, sfatul nostru este să rămâneți la rulmenții metalici, pentru că sunt mai durabili. Nu ar strica să ungi rulmentul cu ulei special pentru o funcționare optimă.

Response pad

Este vorba despre zona în care puteți să prindeți sfoara pentru a da “semnalul de întoarcere”.

Yo-yo-urile moderne folosesc suporturi din silicon, dar cele mai multe au suporturi unice sau chiar materiale specifice. Când achiziționezi un yo-yo ar trebui să ai în vedere și achiziționarea acestor suporturi. Suportul de silicon este mai durabil, dar dacă simți că yo-yo nu răspunde adecvat la comenzile tale, ar trebui să te gândești la înlocuirea acestui dispozitiv.

Comentarii la articol

Trimite comentariu
* Camp Obligatoriu