Blog Giftology

Cum sa iti alegi kendama potrivita

Cum sa iti alegi kendama potrivita

Deși acum câțiva ani era ceva aproape necunoscut, se poate spune că acum kendama a devenit un mod de viață.

Kendama numește atât jocul care incită pe toată lumea, indiferent de vârstă, cât și jucăria. Jucăria, cu un design asemănător mânerului unei săbii, își propune să cultive atât abilitățile în mânuirea ei, precum și controlul de sine și răbdarea.

Jucăria kendama este foarte populară în Japonia ultimilor 250 de ani, de unde din anii 2000, s-a răspândit în toată lumea.

Gama mare de modele, materiale și culori, face utilă o prezentare scurtă a elementelor ce vor fi luate în seamă la alegerea unei astfel de jucării.

Scurt istoric al kendamei

Kendama, considerată o jucărie japoneză, se dovedește a fi cu originea în mai multe culturi, încă din preistorie. Principiul de bază al acestui joc, specific în toate culturile de vânătoare, este competența coordonării ochi-mână. Antrenarea acestor abilități se presupune că ar fi garanția unor viitori buni vânători.

În Franța secolului al XVI-lea, se atestă că jocul “cupa cu minge“ a fost jucat de regele Henric III. Jucăria este numită bilboquet. În timpul lui Ludovic al XV-lea, jocul atinge vârsta sa de aur, jucat de nobilime, pentru o mai plăcută trecere a timpului. Actorii apar adesea cu această jucărie pe scenă, răspândirea în Europa fiind asigurată și apoi în lumile noi, în jur de 1770 ajungând și în Japonia.

Nu vom afla niciodată cu adevărat cum, dar cert este că japonezii au transformat “cupa cu minge“ de lemn, în kendama, acest ceva deosebit de cool.

Numele provine din tama, minge în japoneză, și ken care e traducerea pentru mâner.

kendama jocuri jucarie sfaturi alegerePărțile componente ale kendamei

Kendama este alcătuită din două părți principale, o minge numită tama și un mâner, în japoneză ken, prinse între ele cu o sfoară, ito. Pe mâner este prins perpendicular un corp, sarado, care se termină cu cupe, în care se poate așeza perfect mingea, tama.

Cupa mare se numește în japoneză o-zara.

Cupa mică este numită ko-zara.

Mânerul, ken, are o terminație sub forma unui vârf, kensaki în japoneză, care poate intra în gaura din tama, gaură ce este numită în japoneză ana.

A doua extremitate a mânerului este o a treia cupă, chuzara sau cupa de bază.

Reguli

Pentru a te juca cu kendama, trebuie să ții mânerul și să tragi mingea în sus, astfel încât să o prinzi cu una din cele trei cupe sau să înfigi vârful în gaura din minge. Priza poate fi făcută și pe tama, mingea, iar corpul să fie prins pe minge cu una din cupe, sau cu kensaki în ana, gaura din minge. Mai multe trucuri implică balansări secvențiale, jonglerii încheiate cu diverse prinderi.

Dimensiunile kendamei

kendama jocuri jucarie sfaturi alegereDimensiunea unei kendame reprezintă înălțimea acesteia când masurăm de la cupa de bază până la partea cea mai de sus a mingii, când aceasta este înfiptă în kensaki.

Există patru grupe de mărimi pentru kendama, între 5 cm și 45 cm.

  • kendamă standard are o dimensiune de aproximativ 18 cm.

În funcție de producător, această categorie cuprinde în general kendame cu dimensiuni între 16 și 21 de cm.

Această grupă este reprezentată de Junior, 16 cm și Standard, 18 cm, și este considerată ca mărimea obișnuită, învățarea trucurilor cu aceste kendame fiind de dificultate medie.

  • Kendamele mai mari de 21 cm, numite de producători în funcție de dimensiuni, Jumbo, Dragon, Monster, Titan, Zeus etc., sunt pentru jucători cu mai multă experiență pentru a putea realiza cu ele diverse trucuri.
  • dificultate sporită în efectuarea trucurilor se întâlnește și la mărimile mini – 12 cm, micro – 8 cm sau nano – 5 cm.

Aceste kendame sunt mai mult de colecție, greutatea și dimensiunile, nepermițându-le să fie competitive în executatea trucurilor.

Tipurile de lemn folosite pentru kendama

Diferite tipuri de lemn sunt folosite la construcția kendamei, de aceea unele sunt mai netede, altele mai rugoase, unele mai ușoare decât altele.

  • Frasinul este incredibil de bun pentru kendama, scump, cu o finisare perfectă, netedă și suplă, cu o greutate și densitate medie, durabil. Pentru mulți, este dragoste la prima vedere.
  • Fagul este cel mai popular lemn utilizat pentru kendama, fiind ieftin, durabil, ușor aspru la atingere și cu o greutate echiibrată. Este un material ideal pentru începători datorită durabilității și costurilor.
  • Cireșul este un lemn foarte ușor, potrivit pentru cei ce se bucură de un lemn moale, este mai puțin rezistent, dar mai frumos și nu foarte scump.
  • Stejarul este destul de accesibil ca preț, cu greutate, densitate și durabilitate medie, cu rugozitate destul de mare, dar foarte folosit în construcția kendamei.
  • Mahonul este un lemn unic și incredibil de frumos, fiind perfect pentru o kendama rece cu stil. Totodată, joacă fantastic, în ciuda densitătii și greutății mai mari. Are o bună durabilitate și e foarte neted.
  • Arțarul este un alt lemn incredibil de popular în construcția kendamei, în primul rând pentru durabilitatea lui. Este destul de ușor. Are un aspect curat și un zgomot minunat la contactul mingii cu mânerul. Este favoritul absolut în comunitatea kendamistă și se recomandă cel puțin o kendamă de arțar în colecție.
  • Nucul este mai puțin popular și accesibil decât arțarul, dar culoarea și laminația, din cauza contrastului, îl fac deosebit. Nu foarte dens, e ușor și neted la atigere, este însă fragil. Are performanțe foarte bune.

Este bine să știi ce tip de lemn cauți când achiziționezi o nouă kendama. Nu avea teamă să încerci noi kendame. Noi dimensiuni și greutăți, alte elasticități ale lemnului îți vor crea stilul tău personal și, cu siguranță, un nou prieten.

Culoarea tamei

kendama jocuri jucarie sfaturi alegereÎn general, kendama păstrează culoarea naturală a lemnului. Tama poate fi vopsită în diferite culori, cu diferite modele sau desene, lăcuită, natur sau cu pirogravuri. Este foarte important să înțelegi că stricarea acestei culori, dovedește că folosiți kendama și nu îi scade deloc valoarea. Se observă adesea că, prin folosire, tama are aderență mai bună la cupe și la kensaki.

În general colorarea tamei ține de design și de multe ori influențează doar prețul.

Care este kendama potrivită?

Pentru începători, cel mai important este raportul preț-calitate. La fel de importantă este și calitatea lemnului, la început fiind indicat unul mai rezistent. Priceperea se antrenează. Aici sunt foarte potrivite cele din gama Kendama Play.

Anumite branduri sunt mai ieftine, altele prezintă un aspect desăvârșit și o funcționalitate optimă. Acesta fiind, de exemplu, cazul Kendama Krom.

Alte branduri sunt concepute pentru perfecționarea echilibrului și execuției de trick-uri. De exemplu, Kendama Ozora.

Kendamele cu licență JKA, Japan Kendama Association, nu au nici o valoare suplimentară în afara Japoniei și nu sunt mai bune sau mai slabe decât alte kendame. Ai nevoie de așa ceva doar dacă te hotărăști să participi la vreo competiție în Japonia.

Alege kendama care ți se potrivește mai bine. Spor la cumpărături și la joacă!

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului